‘DOP Siurana: el camí de la sostenibilitat’. La Conca 5.1. Juny 2021

Sabies que la DOP Siurana va ser la primera Denominació d’Origen Protegida en certificar un oli ecològic? Era l’any 1995 i, des de llavors, la demanda d’oli d’oliva verge extra ecològic no ha parat de créixer.

La producció integrada i ecològica són, avui en dia, dues de les claus del procés de preservació de l’entorn natural. Per aquest motiu, la pagesia fa servir mètodes de tractament al camp intentant minimitzar els impactes i millorar la preservació de la qualitat del sòl i de la diversitat; pràctiques com mantenir la coberta vegetal, reintroduir els subproductes de l’explotació, control de plagues amb baix impacte pel medi, eficiència en l’ús de fertilitzants, rec i altres que permetin, a la vegada que mantenir la producció, reduir el consum de matèries primeres i energia, i la generació de residus i emissions en el procés productiu.

La producció de l’oli d’oliva és també un dels processos que, dia rere dia, generen un resultat positiu en la protecció del medi ambient. La millor mostra, una dada. Segons un estudi elaborat per el Consejo Oleícola Internacional (COI), el cicle de vida d’un litre d’oli d’oliva verge extra, des que es produeix fins que es consumeix, genera de mitjana 1,5 quilos de diòxid de carboni (CO2). Al mateix temps, l’oliverar és capaç d’absorbir fins a 11,5 quilos de CO2 per cada litre d’oli produït, si el conreu és en les màximes condicions de respecte i minimitzant els fitosanitaris aplicats.

El balanç. Fins a 10 quilos de diòxid de carboni absorbit per cada litre d’oli produït, dada que millora la capacitat del terreny d’emmagatzemar aigua. Aplicant-ho a la denominació, el conreu dels 3 milions d’oliveres que ampara contribueix a frenar els efectes del canvi climàtic ja que cada any es podrien fixar/absorbir de l’ordre de 50.000 tones de CO2.

La conclusió: si consumeixes oli d’oliva verge extra de proximitat ajudes a mantenir les oliveres del territori i a preservar el medi ambient activament. 

Igualment, al molí, els productors d’oli d’oliva verge extra treballen per garantir la preservació de l’entorn. Com? Aplicant criteris d’economia circular com reutilitzar les aigües que són utilitzades en el procés de rentat i de sortida centrífuga, les quals després són emprades per a aplicacions al camp per posar un exemple. Fins i tot els subproductes que se’n deriven del procés tornen a tenir una nova vida.

Foto: Ferran Aguilar

Accions sostenibles, presents i possibles
Sabies que el pinyol de l’oliva pot reaprofitar-se com a combustible per a obtenir-ne calefacció i/o aigua calenta dins el molí? Aquesta possibilitat ja és un fet, amb el conseqüent estalvi de combustibles fòssils que suposa.

Sabies que la sansa (o pinyolada) que s’obté en el procés de l’oli d’oliva és aprofitada per les empreses extractores? I que les fulles i branquetes que provenen de la neteja de les olives són reaprofitades per a l’alimentació animal i el compostatge?

Recuperar els tanins de les fulles per a curtir pells o per additius pels pinsos d’alguns animals, crear productes comèstics i de benestar… Les noves línies de recerca i desenvoulpament (R+D) per aprofitar diversos elements dels subproductes del procés d’elaboració de l’oli són encoratjadores.

A elles se sumen altres bones pràctiques, com l’aprofitament de les teulades dels molins per a generar aigua calenta i electricitat que el món de l’oli en general, i la DOP Siurana en particular, ja estan desenvolupant també. No totes les empreses han començat aquest camí, però totes caminaran cap a aquí. És qüestió de voluntat i temps.

Foto: Ferran Aguilar

Oli i gastronomia sostenible
Sabies que el 18 de juny és el Dia de la Gastronomia Sostenible? L’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va designar aquesta data el desembre de 2016 per reconèixer la gastronomia com una expressió cultural de la diversitat natural i cultural del món amb el suport de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

“Davant l’actual crisi sanitària actual amb la pandèmia de la COVID-19, la gastronomia sostenible, que celebra els ingredients i productes de temporada i contribueix a la preservació de la vida silvestre i les nostres tradicions culinàries, es fa més rellevant que mai”, manifesta l’entitat.

Si hi ha un aliment que marca la tradició culinària catalana és l’oli, un dels pilars de la Dieta Mediterrània. Oliveres mil·lenàries i molins d’oli són testimoni de l’història, de la cultura, del receptari català. Cuinar amb oli de qualitat és sa i sostenible. Amanir, fregir, guisar els nostres plats amb oli d’oliva verge extra no només els enriqueix sinó que ens cuida i cuida el nostre planeta.

En cru i en cuit, l’oli d’oliva verge extra és un ingredient imprescindible a la gastronomia catalana, tradicional i d’avantguarda. En cru i en cuit, l’oli d’oliva verge extra és sinònim de salut, de qualitat de vida i de protecció.

Foto: Carme Gasull

Com una taca d’oli en un paper
Sostenibilitat també és fer entendre l’oli de manera amena, divertida, pedagògica i educativa com fa el Consell Regulador de la DOP Siurana amb els tallers de tast ‘Has begut oli?’ dels que ens en feiem ressó aquí (https://www.laconca51.cat/has-begut-oli-cultura-gastronomica-amb-ganxo-a-les-aules/).

Sabies que la iniciativa acaba de ser distingida amb el tercer guardó del premi 2021 a la Difusión de la Cultura del Olivo, organitzat des de l’Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO)? Premi compartit amb els projectes presentats pel Centro de Interpretación del Olivar ‘5 elementos’ de Finca la Pontezuela, ubicada a Navalmorales (Toledo) i OLENAD, Sociedad Cooperativa Andaluza de la Puebla de Cazalla (Sevilla).

El jurat ha valorat la magnitud d’aquesta campanya que ja ha arribat a més de 20.000 nens i nenes escolars, de municipis de dins i fora de la denominació, a través de 837 tallers desenvolupats en 188 centres educatius. Segons els seus membres, aquest tipus d’iniciatives haurien de generalitzar-se per tot el territori espanyol de manera que tots els escolars assistissin, al menys una vegada en la seva etapa infantil, a una explicació del greix més sana i rica de totes les conegudes.

Com a líders en producció i qualitat, hauríem de ser-ho igualment en la transmissió dels valors de l’oove a les generacions futures. La sostenibilitat també és això i també passa per aquí. Aquest és el camí. Escampa-ho.

Foto: DOP Siurana

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *