Tercer ‘Premi Remenja’mmm’ contra el malbaratament alimentari

Lluitar contra el malbaratament alimentari té premi a Catalunya. És la tercera edició del guardó d’una iniciativa que s’ha celebrat amb una gran participació, tot i la difícil situació que està vivint el sector de la restauració els darrers mesos.

Enguany, s’ha endut el primer premi el Pa i Raïm, de la Roseta Jorba i en Pep Farriol, a Palafrugell (Baix Empordà), un establiment familiar de cuina catalana tradicional passada pel sedàs de la modernitat. Noves receptes d’aprofitament, una major presència de productes locals i de proximitat, racions ajustades als comensals són algunes de les bones pràctiques que han anat introduint en els últims anys al restaurant amb la implicació dels seus proveïdors i de la seva clientela, amb qui tenen un tracte sincer i proper que els permet avançar junts en aquest camí.

En aquesta direcció també treballen els guanyadors del segon premi, la Susana Aragón i l’Oscar Teruelo del Cèntric Gastro al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), que incorporen la sostenibilitat des d’una visió integral en tota la cadena de producció del restaurant orientada a l’economia circular i de cicle curt, passant per la planificació de les compres, l’oferta gastronòmica i la gestió dels residus. La instal·lació d’un sistema de filtratge de l’aigua i l’ús d’envasos compostables per servir el menjar per emportar són altres de les bones pràctiques que tenen incorporades a la seva oferta per a l’aprofitament dels aliments i la reducció del malbaratament.

Intentar fer pedagogia d’aquestes bones pràctiques, tot i remarcant la importància d’una bona gestió de l’excedent alimentari, és justament l’objectiu de la iniciativa Remenja’mmm. Per això, enguany, s’ha concedit una menció especial a l’Institut Baix Empordà, també a Palafrugell, per integrar la cultura de la sostenibilitat i de la reducció del malbaratament alimentari en el seu projecte educatiu a través dels cicles formatius i l’aula restaurant, on formen a futurs professionals de la restauració.

La deliberació dels guanyadors ha comptat amb la col·laboració de l’administració i entitats com l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència de Residus de Catalunya, la Federació Intercomarcal d’Hosteleria i Turisme i l’Associació Restaurants Sostenibles, així com diferents professionals del món culinari com Mingo Morilla i Ada Parellada o l’activista Manuel Bruscas. Per primera vegada, els guanyadors de l’edició anterior també han format part del jurat del guardó.

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *