Sant Joan 2020. Les millors coques de Catalunya

La coincidència de la celebració de l’arribada del solstici d’estiu amb el final de l’estat d’alerta sanitària per la Covid-19 fa preveure una bona campanya de coques de Sant Joan als pastissers catalans. El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que es produirà un lleu increment en les vendes d’aquesta dolços tradicionals, superant-se els 1,8 milions d’unitats venudes a tota Catalunya l’any passat.

“Les pastisseries artesanes hem estat al peu del canó durant tot aquest episodi, estant al costat dels nostres clients en moments difícils. Ara és un moment per tornar a una certa normalitat, sentir-se optimista i celebrar una data tant nostra com és Sant Joan”, ha manifestat el president del Gremi, Elies Miró.

Enguany les pastisseries artesanes agremiades arriben més preparades que mai als nous hàbits de consum, mantenint un peu a la tradició i un altre a l’avantguarda. Pràcticament el 90% ja ofereixen servei a domicili (delivery) y moltes ja permeten la compra o reserva online, per tal d’evitar cues als establiments. En qualsevol cas, totes les pastisseries aplicaran els protocols de seguretat tant en la producció de les coques com en la seva venda, evitant les cues a l’interior dels establiments i garantint la distància de seguretat.

Amb l’objectiu de reconèixer el treball i l’esforç que hi ha al darrere d’una elaboració que ha esdevingut símbol de la tradició catalana, on els pastissers i forners en són els màxims protagonistes, l’agència de màrqueting gastronòmic Sr y Sra Cake va crear l’any passat el concurs ‘La Millor Coca de Sant Joan’ que, en la seva segona edició, ha comptat amb la participació de més de 80 forns i pastisseries de tot el país. 

En l’edició de 2020, els guanyadors han estat: Eric Ortuño, mestre pastisser i copropietari de L’Atelier Barcelona, qui s’ha endut el premi a la ‘Millor coca de crema i pinyons’; Pachi Larrea, xocolater, pastisser i propietari de la pastisseria Sweet Drops (Castelldefels), guardonat per la ‘Millor coca clàssica de fruites confitades’, i Juli Alvarez, mestre forner del Forn La Llibreria, també a la capital catalana, premiat per la ‘Millor coca de Sant Joan creativa’.

La valoració de les peces ha anat a càrrec d’un jurat  format per Jaume Bertran, president del Gremi de Flequers de Barcelona; Eduard Crespo, propietari de la Fleca Balmes i seleccionador nacional de forneria; els mestres pastissers Carles Mampel, propietari de les pastisseries Bubó, i Toni Vera, de la Pastisseria Canal; Pep Aguilar, en representació del productor de farines prèmium Fills de Moretó, patrocinador principal del concurs; Eduard Verdaguer, fundador de la plataforma Panàtics; Clara Narvión, periodista de Time Out Barcelona; i Oriol Carrió, mestre pastisser de l’obrador del mateix nom i guanyador de l’edició 2019.

Foto de portada: coca solstici d’estiu de L’Atelier Barcelona

1 Comment
  • Matias
    juny 16, 2020

    Nivellas de coques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *