Som el que mengem o som el que llencem?

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, el 7% dels aliments que s’adquireixen a les llars, restaurants i comerços catalans acaben a les escombraries. És a dir, 34,9 kg per persona i any. Una quantitat que permetria alimentar a més de mig milió de persones durant 12 mesos. No et produeixen rebuig aquestes dades?

Si creus en la necessitat de canviar aquesta dinàmica, si et dol veure contenidors plens d’aliments en perfecte estat pel consum o si dubtes de la possibilitat que algú pugui dissenyar un menú sencer a partir de productes rebutjats has de conèixer i participar en el projecte Gastrorecup impulsat per la cuinera Ada Parellada, propietària del restaurant Semproniana de Barcelona.

Es tracta d’uns sopars gastronòmics elaborats totalment amb aliments rebutjats pel circuit comercial, provinents tant del camp com de la distribució, que “volen combatre els tabús que encara desperta parlar de reciclatge alimentari i sensibilitzar sobre la necessitat de qüestionar-nos el sistema i les polítiques que aboquen a un malbaratament obscè.” Clar i català. El menú inclou un primer, un segon i unes postres que no es poden desvetllar perquè dependran dels productes que s’aconsegueixen al final de la jornada però us asseguro que no té res a envejar a moltes de les propostes gastronòmiques que escollim a diari. El proper àpat ja té data, se celebrarà el proper dimarts 16 de febrer a l’establiment barceloní. El seu preu: 4€ (begudes a part). Cuina d’aprofitament amb una relació qualitat-preu-satisfacció inmillorable.

adaparelladagastrorecupentaulatsHi ha altres empreses, grans i petites, que lluiten contra el malbaratament alimentari a casa nostra. Espigoladors n’és una. Com ho fan? Recuperant la fruita i la verdura que es descarta, ja sigui per un descens de les vendes, per raons estètiques, per excedents de producció o perquè la fruita està madura i el consumidor ja no la compra. Una part dels aliments recuperats la donen a entitats socials i l’altra la transformem en delicioses conserves naturals i artesanals (melmelades, cremes, salses…) que comercialitzen sota la marca ‘Es Im-perfect’. No són perfectes però són iguals de bones o millors que d’altres marques i, a més, tenen la capacitat de generar segones oportunitats, sostenibles i justes.

mercabarnaentaulatsEl principal operador logístic del sud d’Europa, Mercabarna, també té una política molt definida contra el malbaratament alimentari. La ciutat alimentària disposa d’un Punt Verd dins del seu propi recinte i recicla el 72% dels residus comercials (22.630.000 kg l’any) que genera l’activitat de les 800 empreses operadores. Així mateix, des del 2002 col·labora amb el Banc dels Aliments per tal que aquesta entitat benèfica rebi anualment uns 600.000 kg. d’aliments frescos (productes que ja no es poden comercialitzar però sí consumir), per ser distribuïts entre les persones necessitades. A finals de 2015, Mercabarna va encarregar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) la realització d’un estudi que tipifiqui les pèrdues alimentàries i ofereixi línies de treball per reduir-les a la mínima expressió. El treball consistirà en un diagnòstic del malbaratament alimentari produït per l’activitat de tots els operadors que conflueixen cada dia al mercat —productors, majoristes i compradors— per dimensionar-lo, analitzar-ne les causes, explorar la percepció dels actors que hi participen i, finalment, elaborar propostes concretes d’intervenció per reduir-lo i millorar l’operativa de gestió dels residus orgànics. En aquest estudi hi participen l’Oficina de Medi Ambient de l’UAB, l’empresa Spora Sinergies, una consultora especialitzada en el desenvolupament i millora de projectes, programes i polítiques socials, i la Plataforma Aprofitem a els Aliments (PPA), una entitat sense ànim de lucre que ha aconseguit el suport de diversos representants de la cadena alimentària i de l’administració per lluitar contra el malbaratament alimentari des del camp a la taula. Està previst que les conclusions de l’informe vegin la llum aviat, potser a finals d’aquest mes de febrer. Mai és tard per canviar d’hàbits. Pensa-hi.

Semproniana
Rosselló, 148. Barcelona
Tel. 934 531 820
www.semproniana.net

Espigoladors
www.espigoladors.cat

Mercabarna
Major de Mercabarna, 76
Centre Directiu, 5a planta. Barcelona
Tel. 935 563 000
www.mercabarna.es

2 Comments
 • ADA PARELLADA
  febrer 4, 2016

  Moltes gràcies per la difusió. Molt ben explicat!!

  • carme_gasull
   febrer 15, 2016

   Moltes gràcies, Ada! Feu molt bona feina! Llarga vida als Gastrorecup!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *